Meta description

Diskusia o SEO technikách - všeobecné rady a návody ako vylepšiť umiestnenie web stránok vo vyhľadávačoch Google, Yahoo, MSN, Seznam a ďalších.

Meta description

Poslaťod remo v Uto, 08. Apr 2008, 16:09

1. Takže keywords a description sú úplne zbytočné? Pretože pozíciu na google.sk som vylepšil práve rozšírením a zlepšením keywords a pridaním description textu. Pridal som síce aj zopár odkazov na nejaké free vyhľadávače, ale to bolo len pár málo známych takže nepredpokladám že práve to by nejak pomohlo. Hoci teraz ma napadlo že som to linkol aj s nejakými inými našimi stránkami... každopádne načo sú teda keywords a description, keď ich boti neberú do úvahy?

Ale urcite neuskodia.. je mozne ze pomozu pri nejakych vyhladavacoch inych ako google (yahoo,zoznam,szm.. a pod), to som si neni isty..
A urcite pomozu aj v Google nepriamo v tom, ze keywords v descriptione su v SERP zvyraznene.. co skor uputa pozornost potencialnych navstevnikov.
Optimalizujem pre vysoko konkurenčné ubytovanie, pretože robím stránku o tom :)
Obrázok užívateľa
remo

PageRank is SEOchat’s view of the importance of this member (2/10)

Re: Rozdielne pozicie v google pri DE a EN jazyku

Poslaťod tybi v Uto, 08. Apr 2008, 17:55

remo Napísal:A urcite pomozu aj v Google nepriamo v tom, ze keywords v descriptione su v SERP zvyraznene.. co skor uputa pozornost potencialnych navstevnikov.

Ak sa popis ťahá z textu, tak kľúčové slová v ňom zvýraznené nie sú :?: :?: :?: :shock: :shock: :shock:
Najprv si prečítajte SEO návod od SEOchat.sk
A sledujte môj Twitter!
Obrázok užívateľa
tybi

PageRank is SEOchat’s view of the importance of this member (10/10)

Poslaťod remo v Uto, 08. Apr 2008, 18:08

Ak sa popis ťahá z textu, tak kľúčové slová v ňom zvýraznené nie sú :?: :?: :?: :shock: :shock: :shock:

Ale vsak otazka bola, ci maju klucove slova v DESCRIPTION zmysel. Ked ten uz raz je, tak sa do SERP berie ten.. A urcite je lepsie si naformulovat nejaky rozumny DESCRIPTION ako nechat opis na google bota. Uz len koli spominanym inym vyhladavacom ako je Google.

a neprekrucaj ma :)
Obrázok užívateľa
remo

Poslaťod tybi v Uto, 08. Apr 2008, 19:17

remo Napísal:Ale vsak otazka bola, ci maju klucove slova v DESCRIPTION zmysel.

Otázka bola iná: načo sú teda keywords a description, keď ich boti neberú do úvahy?
Odpoveď: No... na nič.

remo Napísal:Ked ten uz raz je, tak sa do SERP berie ten..

To tiež nie je pravda, u priemernej stránky sa väčšinou meta description nezobrazuje. Long tail frázy tvoria 50-80 až 90% návštevnosti. No a pri tých sa description nezobrazuje.

remo Napísal:A urcite je lepsie si naformulovat nejaky rozumny DESCRIPTION ako nechat opis na google bota. Uz len koli spominanym inym vyhladavacom ako je Google.

Určite je lepšie ten čas investovať do získavania odkazov a vylepšovania obsahu.
A sledujte môj Twitter!
Obrázok užívateľa
tybi

Poslaťod remo v Uto, 08. Apr 2008, 19:26

Určite je lepšie ten čas investovať do získavania odkazov a vylepšovania obsahu.

..no tak toto je pravda, za tie dve minuty, za ktore napisem description, by sa dalo zohnat fura kvalitnych odkazov, to by bol fakt premrhany cas :P
mne sa inac DESCRIPTION v SERP zobrazuje na drvivu vascinu aj long-tail.. mozno preto ze ho mam pre kazdu stranku iny
Obrázok užívateľa
remo

Poslaťod Dmagician v Str, 09. Apr 2008, 11:34

Z hladiska optimalizovania "konverzie zo SERP" je description vyborna vec. Ono niektori SE optimalizatori zabudaju na to ze mieru prekliku neovlyvnuje len pozicia vo vysledkoch. Nehovoriac o tom ze sa termin navstevnici a zakaznici casto berie ako synonymum ;-) "Privedieme vam na stranky viac zakaznikov" :mrgreen:
Obrázok užívateľa
Dmagician

PageRank is SEOchat’s view of the importance of this member (5/10)

Poslaťod tybi v Str, 09. Apr 2008, 13:44

Dmagician Napísal:Z hladiska optimalizovania "konverzie zo SERP" je description vyborna vec. Ono niektori SE optimalizatori zabudaju na to ze mieru prekliku neovlyvnuje len pozicia vo vysledkoch. Nehovoriac o tom ze sa termin navstevnici a zakaznici casto berie ako synonymum ;-) "Privedieme vam na stranky viac zakaznikov" :mrgreen:

Nikto tu na CTR nezabúda, ale viacerí tu zabúdajú na optimalizáciu obsahu pre užívateľa a vyhľadávač zároveň. Namiesto písania priblblých meta descriptionov by ste mali obetovať čas zlepšeniu obsahu. Prečo napríklad ten váš fantastický meta description neuverejníte na stránke?

Ide o to, že NIKTO NIKDY NEDOKÁZAL VÝHODY META DESCRIPTIONU :!: Pravda totiž je, že výcuc zo stránok, ktorý vyberie Google, perfektne vystihuje stránku vzhľadom na všetky kľúčové slová a nielen na niektoré vami vybrané.

K tým Removým 2 minútam toľko, že ak máš web o 30000 stránkach, je to 60000 minút = 1000 hodín = 41 dní :!: Nehovoriac o tom, že možem s istotou tvrdiť, že ak venuješ 2 minúty jednému descriptionu, tak je PORIADNE ďaleko od dokonalosti (a ak sa zobrazuje aspoň v 10% všetkých hľadaní, tak možeš byť rád).
A sledujte môj Twitter!
Obrázok užívateľa
tybi

Poslaťod Dmagician v Str, 09. Apr 2008, 15:18

Namiesto písania priblblých meta descriptionov by ste mali obetovať čas zlepšeniu obsahu.

Mozes pouzit privlastkov kolko chces, vacsiu vahu tvojho nazoru tym neziskas.

Tvrdis description je to blbost a chces dokazy. Ja tvrdim ze description je vyborna vec ktora moze ovlyvnit mieru prekliku.

Ako je to v reale? Vdaka dobremu obsahu a link buildingu sa dostanes stranku do vysledkov na dobru poziciu. Co dalej? Ako zabezpecis aby ti ludia na ten odkaz klikli?

- Odpoved by mohla zniet. Mam dobre napisane a relevantne "title:... ? Fajn a co je description? To je to druhe hned po title, co sa tam moze zobrazit.

Ak mas sancu mat lepsiu kontrolu nad tym ako na hladanu frazu dostanes navstevnika na stranku nespravis pre to maximum? Naco sa potom snazis dostat stranku co najvyssie vo vysledkoch (a je jedno ci ide o vybrane frazy alebo longtail). Mozes sa spolahnut to co tam da google, alebo sa mozes napisat nieco vlastne.

Co sa tyka dokazovania vyhod ci nevyhod. Nejde tu o dokazy ale o hypotezy a ich overovanie. Mudry clovek si veci overuje. Každému funguje niečo iné. Niekde ti staci napisat nieco bez pripravy a funguje to. Vzdy je vsak lepsie mat otvorenu a nezaujatu mysel a testovat. Skus to premietnut trebars na reklamnu kampan. Mozes napisat slaby text alebo zvolit prilis vseobecne frazy a cela kampan sa minie ucinkom. Preto ma trebars advords moznost mat viac kampani a merat ich uspesnost. Preto by si mal zvazit ci description nahodou nepodcenujes viac ako by bolo rozumne.

Zaverom len tolko. Preco by si mal description pisat? Description sa da vygenerovat z obsahu tvojej stranky rovnako dobre (a lepsie) ako keby si to nechal na akokolvek dokonaly ale vseobecne nastaveny algoritmus.
Naposledy upravil Dmagician dňa Str, 09. Apr 2008, 15:25, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
Dmagician

Poslaťod remo v Str, 09. Apr 2008, 15:23

Ide o to, že NIKTO NIKDY NEDOKÁZAL VÝHODY META DESCRIPTIONU :!: Pravda totiž je, že výcuc zo stránok, ktorý vyberie Google, perfektne vystihuje stránku vzhľadom na všetky kľúčové slová a nielen na niektoré vami vybrané.

NIKTO NIKDY ANI NEDOKÁZAL ZBYTOČNOSŤ META DESCRIPTIONU :!: ..aj o tomto sa urcite vedie na internete polemika, coho dokazom je aj tato diskusia :)

A btw.. pre hlavnu stranku (u mna 15% landing pages), ak si nedas description sam, tak Ti ho zoberie z DMOZu (ak to nezakazes). Urcite uznas, ze je
lepsie ak si description napises sam, ako ked Ti ho ma napisat nejaky editor.

..tych 30000 descriptionov, dnes sa uz stranky nepisu do .html suborov ale generuju sa dynamicky v spolupraci s databazou a pod. nic nebrani takto kontextovo
generovat aj descriptiony. Dovolim si tvrdit, ze za cas, ktory clovek venuje descriptionom, nijaky svetoborny obsah nevytvori. Nikto netvrdi ze sa ma
30% casu venovat descriptionom, ja ale tvrdim 0.01% nikoho nezabije. Ak aj description nemaju ziadny vplyv na pozicie (myslim, ze v niektorych
vyhladavacoch mozu mat - kto vie aky je presne algoritmus zoznam-u, alebo jyxa), je to vynikajuci marketingovy nastroj.

Vidim, ze v tomto sa asi nezhodneme,
tak toto je moje posledne slovo k tejto teme :)
Obrázok užívateľa
remo

Re: Meta description

Poslaťod okuin v Štv, 10. Apr 2008, 11:15

Chcel by som sa pridat na stranu zastancov meta description.. tybi sice tvrdi, ze je to mrhanie casu, ale zasa tolko toho casu to nezaberie, aspon na hlavnu stranku by som si ich tam urcite dal.. Ide mi len o to, ze sice google je az privelmi mudry, ale nie vzdy vyberie vo vyhladavani to najlepsie pre description z textu na stranke.. a ja ako uzivatel googlu si vyberam znacne aj podla toho.. ked je tam nieco zmysluplne, proste nejake zhrnutie obsahu, tak kliknem.. Ked je tam len nejaka cast textu zo stranky, tak viacej uvazujem... Pravda je, ze mozno to je mrhanie casu, ak by sa to robilo pre tisicky stranok, ale aspon hlavna, pripadne tie klucove by stali za to...
okuin

PageRank is SEOchat’s view of the importance of this member (7/10)

Poslaťod tybi v Štv, 10. Apr 2008, 13:47

Ok páni, myslím, že nič nové už nepoviem, ale zhrniem moje argumenty.

1. Dve minúty na meta description je málo.
2. Automaticky generované meta descriptiony sú zlé.
3. Meta descriptiony sa neobjavujú pri väčšine hľadaní.
4. Stále ste mi neopovedali na otázku, prečo ten text v meta description nedať na stránku (medzi tag body).

Remo, to už musíme dokazovať aj zbytočnosť vecí? To ti mám dokazovať, že ani počet jabĺk na strome neovplyvňuje tvoje pozície a CTR? ;) :lol:
Dmagician, ospravedlňujem sa za príliš expresívny výraz.
A sledujte môj Twitter!
Obrázok užívateľa
tybi

Poslaťod Dmagician v Štv, 10. Apr 2008, 15:02

tybi Napísal:2. Automaticky generované meta descriptiony sú zlé.
3. Meta descriptiony sa neobjavujú pri väčšine hľadaní.
4. Stále ste mi neopovedali na otázku, prečo ten text v meta description nedať na stránku (medzi tag body).

2. Prečo sú automaticky generované descriptiony zlé? Príklad?

3. To konštatuješ na základe reálne zozbieraných údajov?

4. Priklad. Mas pocitacovy obchod. Mas tam podstranku počítačových vyrobkov v kategórii klavesnice. V nadpise mas napríklad: "Klávesnice (34 vyrobkov)" , pod tym mas hned vysypanu ponuku pricom kazda klavesnica ma nejaky nazov (znacka+typ) , popis, cena atd.

Google by si z toho napriklad vybral nadpis a cast textu prveho vyrobku, mozno nejake ine texty zo stranky (cast menu kde sa nachadza slovo klavesnice)

Do description by si ale mohol napr. dat nasledovne. "Klavesnice. 34 vyrobkov(od 300 do 5600 korun). Znacky: Chicony, Logitech, Microsfot,..."

A odpoved na otazku. Znacky budu v selectboxe.. V selectboxoch je aj zoradovanie podla ceny. Hned pod nadpisom ide ponuka. Text tam viac menej zbytocny, aj ked netvrdim ze by tam podobny text nemohol byt. Preco by ale nemohol byt v description?

...bude CTR na takyto description mensi ako na nejaky nahodne pozbierany text zo stranky?
Obrázok užívateľa
Dmagician

Poslaťod tybi v Štv, 10. Apr 2008, 15:36

Dmagician Napísal:2. Prečo sú automaticky generované descriptiony zlé? Príklad?

K tomu, aby si postavil meta description, ktorý bude NAOZAJ lepší ako text Googleom vycucaný z obsahu, potrebuješ dosť premýšľať. K tomu, aby si postavil meta description, ktorý sa bude NAOZAJ ukazovať, potrebuješ spraviť poriadny prieskum klučových slov pre danú stránku. Toto nejaké automatické generovanie nemože obsiahnuť.

Dmagician Napísal:3. To konštatuješ na základe reálne zozbieraných údajov?

Áno, inak by som to tu neomielal. Mohol by si si podobnú štatistiku vyhodnotiť sám stavím sa, že dojdeš k rovnakým záverom.

Dmagician Napísal:4. Priklad. Mas pocitacovy obchod. Mas tam podstranku počítačových vyrobkov v kategórii klavesnice. V nadpise mas napríklad: "Klávesnice (34 vyrobkov)" , pod tym mas hned vysypanu ponuku pricom kazda klavesnica ma nejaky nazov (znacka+typ) , popis, cena atd.

Google by si z toho napriklad vybral nadpis a cast textu prveho vyrobku, mozno nejake ine texty zo stranky (cast menu kde sa nachadza slovo klavesnice)

Do description by si ale mohol napr. dat nasledovne. "Klavesnice. 34 vyrobkov(od 300 do 5600 korun). Znacky: Chicony, Logitech, Microsfot,..."

A odpoved na otazku. Znacky budu v selectboxe.. V selectboxoch je aj zoradovanie podla ceny. Hned pod nadpisom ide ponuka. Text tam viac menej zbytocny, aj ked netvrdim ze by tam podobny text nemohol byt. Preco by ale nemohol byt v description?

Toto je presne ten príklad, kedy riešiš meta description namiesto toho, aby si vyriešil ten pravý problém stránky - slabá informačná hodnota, málo textu.
Užívateľovi sa oveľa príjemnešie vyberá z ponuky klávesníc, ak k nim má nejaký (aspoň strohý) popis. Ak tam nie je, holt musí preklikávať všetky produkty.

Dmagician Napísal:...bude CTR na takyto description mensi ako na nejaky nahodne pozbierany text zo stranky?

Text zo stránok nie je pozbieraný náhodne! Je celkom ľahké pochopiť, ako ten algoritmus funguje.
A sledujte môj Twitter!
Obrázok užívateľa
tybi

Poslaťod okuin v Štv, 10. Apr 2008, 16:17

Text zo stránok nie je pozbieraný náhodne! Je celkom ľahké pochopiť, ako ten algoritmus funguje.

S tym suhlasim, ale google je predsa len stroj a nie vzdy sa mu to podari zozbierat tak, ako by sme chceli... Ja uz som velakrat videl vo vyhladavani velmi zle, nekorespondujuce alebo slabo vypovedne desc.. A pritom bol text na stranke bohaty a dostatocny..
okuin

PageRank is SEOchat’s view of the importance of this member (7/10)

Poslaťod Dmagician v Štv, 10. Apr 2008, 17:00

tybi Napísal:K tomu, aby si postavil meta description, ktorý bude NAOZAJ lepší ako text Googleom vycucaný z obsahu, potrebuješ dosť premýšľať. K tomu, aby si postavil meta description, ktorý sa bude NAOZAJ ukazovať, potrebuješ spraviť poriadny prieskum klučových slov pre danú stránku. Toto nejaké automatické generovanie nemože obsiahnuť.

Velmi vseobecna a vyhybava odpoved. Google je len algoritmus ktory je nejak nastaveny. Najlepsie o obsahu stranky vie jej autor. Co ma spolocne description s prieskumom klucovych slov. Ved to je popis stranky (ktora ma nejake presne url) nie su to meta keywords.

Tybi Napísal:Áno, inak by som to tu neomielal. Mohol by si si podobnú štatistiku vyhodnotiť sám stavím sa, že dojdeš k rovnakým záverom.

Ukaz mi taku statistiku z doveryhodneho zdroja.

tybi Napísal:
Dmagician Napísal:4. Priklad. Mas pocitacovy obchod. Mas tam podstranku počítačových vyrobkov v kategórii klavesnice. V nadpise mas napríklad: "Klávesnice (34 vyrobkov)" , pod tym mas hned vysypanu ponuku pricom kazda klavesnica ma nejaky nazov (znacka+typ) , popis, cena atd.

Do description by si ale mohol napr. dat nasledovne. "Klavesnice. 34 vyrobkov(od 300 do 5600 korun). Znacky: Chicony, Logitech, Microsfot,..." ...

Toto je presne ten príklad, kedy riešiš meta description namiesto toho, aby si vyriešil ten pravý problém stránky - slabá informačná hodnota, málo textu.
Užívateľovi sa oveľa príjemnešie vyberá z ponuky klávesníc, ak k nim má nejaký (aspoň strohý) popis. Ak tam nie je, holt musí preklikávať všetky produkty.

Ty si si to asi zle precital. V ponuke sa zobrazuje foto, nazov vyrobku (znacka, typ) cena, atd atd. Je tam toho kopec, az je si tazke vybrat. ;-) Stranka je urobena tak aby si clovek vedl rychlo prezriet ponuku a nakupit, nie je tam nic naviac Ja akceptujem nazor ze ten zhrujuci text ktory by si dal do meta description by bolo dobre dat priamo na stranku (a v tom hypotetickom shope by som to tak aj spravil pretoze je to celkom dobry napad), ale nevidim ziadny dovod aby to iste nemohlo byt aj/len v meta description.

tybi Napísal:
Dmagician Napísal:...bude CTR na takyto description mensi ako na nejaky nahodne pozbierany text zo stranky?

Otazka znela inak. Bude CTR na takyto description (samozrejme v pripade ze sa zobrazi) mensi ako na ten co mi tam da Google? Budem si musiet odpovedat sam. Je velka pravdepodobnost ze ano. Su tam vsetky potrebne informacie o pocte vyrobkov v ponuke, cenovych relaciach a znackach. (tie znacky tam nie su kvoli keywords ale kvoli cloveku ktory narazi na nasu stranku vo vysledkoch vyhladavania. Ma tam zhustenu informaciu o tovare (pocet, cenovy rozsah) a ponukanych znackach.
Obrázok užívateľa
Dmagician

Späť na Optimalizácia pre vyhľadávače

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia