Podpora hlavného webu množstvom miniwebov

Podpora hlavného webu množstvom miniwebov

Poslaťod Jakub_mt v Uto, 28. Júl 2009, 10:37

Zdravím,

pre svoj hlavný web plánujem vytvoriť množstvo minisites (do 100), s tým, že z každej z nich pôjdu odkazy na hlavný web. Odkazy budú priamo z textu, ale na každej minisite budú tiež asi dva sitewide (vo WP blogroll). Pre lepšiu predstavu, si to môžete predstaviť ako že hlavný web je veľký katalóg napr. automobilov, pri každom automobile sú uvedené technické údaje. Každá minisite je potom podrobným popisom určitého modelu a odkazuje na ten hlavný katalóg.
Keďže minisites budú na subdoménach, chcem sa spýtať, či takýto spôsob podpory hlavného webu Google nebude brať negatívne a či prípadne nehrozí penalizácia.

Vďaka.
Jakub_mt

No PageRank information available

Re: Podpora hlavného webu množstvom miniwebov

Poslaťod tybi v Uto, 28. Júl 2009, 10:57

Nemusí to byť úplne penalizácia, ale prepad vo výsledkoch kvôli rozdeleniu doménových rankov je skoro istý. Buduj obsah na hlavnej doméne, tým ju najlepšie podporíš.
Najprv si prečítajte SEO návod od SEOchat.sk
A sledujte SEOchat.sk na Facebooku!
Obrázok užívateľa
tybi

PageRank is SEOchat’s view of the importance of this member (10/10)

Poslaťod Jakub_mt v Uto, 28. Júl 2009, 11:27

Možno si to nepochopil celkom presne. Minisites by neboli na rovnakej doméne ako hlavný web, subdomény by boli vytvorené na úplne inej doméne, ktorá s hlavným webom nemá nič spoločné (okrem majiteľa :lol: ).
Jakub_mt

Poslaťod tybi v Uto, 28. Júl 2009, 11:35

Jakub_mt Napísal:Možno si to nepochopil celkom presne. Minisites by neboli na rovnakej doméne ako hlavný web, subdomény by boli vytvorené na úplne inej doméne, ktorá s hlavným webom nemá nič spoločné (okrem majiteľa :lol: ).

Ešte horšie...
Obrázok užívateľa
tybi

Poslaťod filip glasa v Pia, 31. Júl 2009, 18:23

ešte horšie

myslíš tým, že budovanie miniwebov či tých microwebov nemá význam, alebo dokonca zhoršuje pozíciu?
filip glasa

PageRank is SEOchat’s view of the importance of this member (2/10)

Poslaťod tybi v Ned, 02. Aug 2009, 09:24

filip glasa Napísal:myslíš tým, že budovanie miniwebov či tých microwebov nemá význam, alebo dokonca zhoršuje pozíciu?

Áno, budovanie miniwebov kvôli získavaniu spätných odkazov nemá vôbec žiadny význam. A ak sa to preženie, môže to znamenať aj pokles v pozíciách. Niekedy samozrejme, z marketingového hľadiska je výhodné microweb vytvoriť, ale určite nie kvôli SEO.
Obrázok užívateľa
tybi

Poslaťod filip glasa v Ned, 02. Aug 2009, 12:30

Bolo by to tým, že google pozná vlastníka hlavnej aj pomocných stránok a spojí si to? Ale tým, že iba rozrieďujem zaujímavý obsah, ktorý mohol byť na jednom webe, ale je roztrúsený po desiatkach malých webíkov?

Ja mám niečo ako microsites v malej miere, ale sú to v podstate weby zaujímavé aj sami o sebe a vybudoval by som ich aj bez toho, že by som si potreboval dať link na eshop. Toto by asi problém nemal byť. Alebo áno?

Problém sú skôr desiatky až stovky webíkov? Resp. môžeš sa o tom rozpísať, lebo článok na blogu som o tom nenašiel.
Díky.
filip glasa

Poslaťod tybi v Ned, 02. Aug 2009, 13:16

filip glasa Napísal:Bolo by to tým, že google pozná vlastníka hlavnej aj pomocných stránok a spojí si to? Ale tým, že iba rozrieďujem zaujímavý obsah, ktorý mohol byť na jednom webe, ale je roztrúsený po desiatkach malých webíkov?

Ja mám niečo ako microsites v malej miere, ale sú to v podstate weby zaujímavé aj sami o sebe a vybudoval by som ich aj bez toho, že by som si potreboval dať link na eshop. Toto by asi problém nemal byť. Alebo áno?

Problém sú skôr desiatky až stovky webíkov? Resp. môžeš sa o tom rozpísať, lebo článok na blogu som o tom nenašiel.
Díky.

Jednoducho je vždy lepšie budovať jednu silnú doménu, než mnoho malých. A to nielen kvôli SEO, ale aj kvôli budovaniu značky, lepšej použiteľnosti a ďalších faktorov. Určite záleží na konkrétnom príklade, ale 10 miniwebov je veľa a nemyslím, že sa dá ich existencia reálne obhájiť.

Pekný príklad použitia microsite je napr.: http://www.dakujemekrize.sk/ vs. http://www.etrend.sk/

Ešte raz, je to marketingové rozhodnutie, z pohľadu SEO je lepšie budovať pod jedným webom.
Obrázok užívateľa
tybi

Poslaťod filip glasa v Pon, 03. Aug 2009, 20:36

ok - keď vynecháme budovanie značky a marketing. Tak ty si myslíš, že z hľadiska SEO prípadne výšky PR škodí budovanie mini/micro sites?
Že to google nejakým spôsobom penalizuje?

Lebo väčšina ľudí premýšľa jednoducho - mám množstvo webíkov a každý získa registráciou do katalógov PR 1-2. Z každého webíku zároveň odkazujem (iba) na hlavný (podporovaný) web a zbieram odkazovú šťavu. Získam tak viac spätných odkazov a vyšší PR.

Nie je to pravda?
filip glasa

Poslaťod fidelis v Pon, 03. Aug 2009, 21:22

nenahanaj PR pis obsah, ktory zaujme natolko, aby ludia nan sami od seba odkjazovali je to tak tazke pochopit?
Niečo o mne: http://fidelis.pokrm.sk/kto-som, píšem aj osobný blog: http://kohn.blog.sme.sk/
fidelis

PageRank is SEOchat’s view of the importance of this member (6/10)

Poslaťod tybi v Uto, 04. Aug 2009, 11:14

filip glasa Napísal:Tak ty si myslíš, že z hľadiska SEO prípadne výšky PR škodí budovanie mini/micro sites?
Že to google nejakým spôsobom penalizuje?

Áno, može. Závisí od počtu a sposobe prevedenia.

filip glasa Napísal:Lebo väčšina ľudí premýšľa jednoducho - mám množstvo webíkov a každý získa registráciou do katalógov PR 1-2. Z každého webíku zároveň odkazujem (iba) na hlavný (podporovaný) web a zbieram odkazovú šťavu. Získam tak viac spätných odkazov a vyšší PR.

Nie je to pravda?

Pokiaľ sa bavíme na úrovni odkazov z registrácií, tak to može takto fungovať. Je to však veľmi neefektívny/drahý sposob. Jeden prirodzený odkaz ti može dať viac než 50 takýchto webíkov. Nehovoriac o tom, že ak si to konkurent všimne a pošle spam report, tak si skončil.
Obrázok užívateľa
tybi

Poslaťod filip glasa v Uto, 04. Aug 2009, 11:23

pis obsah, ktory zaujme natolko, aby ludia nan sami od seba odkjazovali

Ja len teoretizujem - neriešim konkrétny praktický prípad.
Obsah zaujimavý máš v oboch prípadoch. Ale nie na jednom webe, ale povedzme na desiatkach.

ehovoriac o tom, že ak si to konkurent všimne a pošle spam report, tak si skončil.

Čiže to google vidí ako manipuláciu a nie "prirodzené" SEO. Zhruba toto som chcel počuť.
filip glasa

Poslaťod samarket v Uto, 04. Aug 2009, 13:36

filip glasa Napísal:
ehovoriac o tom, že ak si to konkurent všimne a pošle spam report, tak si skončil.

Čiže to google vidí ako manipuláciu a nie "prirodzené" SEO. Zhruba toto som chcel počuť.

On to vidí alebo sa aspoň snaží vidieť tak ako to je. Proste rob prirodzene a tak ako je to najlepšie pre návštevníka. Proste ak chceš vybudovať nejakú sekciu čo nie úplne zapadá do tvojej hlavnej stránky tak kľudne pre ňu urob minisite a kľudne z tej minisite odkazuj na hlavný web. V takomto prípade sa určite žiadnej penalizácie báť nemusíš.

Minisites ak sa bavíme o google majú pozitívny vplyv na seo iba v prípade, že ich nie je veľa a sú kvalitne urobené. Rozhodne by som nebudoval minisite len kvôli seo. Keď sa napr. rozhodneš že nejaký produkt sa lepšie bude predávať na minisite ako na hlavnej stránke, tak urob pre neho minisite a zároveň tak môžeš získať aj odkaz na tvoj hlavný web. Teda spojíš určitú marketingovú predajnú stratégiu so SEO, ale robiť minisites len za účelom zisku spätných odkazov je podľa mňa málo efektívne. Teda ten čas strávený tvorbou webu nezodpovedá kvalite získaného odkazu ak by si radšej za ten čas vybudoval kvalitný obsah na hlavnej stránke určite by to bolo efektívnejšie.
Diskutuje s nami o SEO na Facebooku
Obrázok užívateľa
samarket

PageRank is SEOchat’s view of the importance of this member (5/10)

Poslaťod slabikar v Pia, 02. Okt 2009, 22:32

je zaujimave sledovat ako ti vsetci co robia SEO, tak kazdy jeden ma iny nazor na celu problematiku a z toho vyplyva ze v podstate sa SEO-u nerozumie nikto alebo kazdy ma len cast pravdy. vsade kde citam o SEO, vzdy iny nazor, ine navody, ine odporucania, ine a ine a ine...
slabikar

Poslaťod tybi v Sob, 03. Okt 2009, 12:14

slabikar Napísal:je zaujimave sledovat ako ti vsetci co robia SEO, tak kazdy jeden ma iny nazor na celu problematiku a z toho vyplyva ze v podstate sa SEO-u nerozumie nikto alebo kazdy ma len cast pravdy. vsade kde citam o SEO, vzdy iny nazor, ine navody, ine odporucania, ine a ine a ine...

Áno, môžeš to zobrať aj takto. Alebo si uvedomíš, že optimalizácii pre vyhľadávače rozumie len málokto a teda, že 99% toho, čo o SEO čítaš, sú len plky. A potom je ešte rozdiel, či robíš SEO pre firmu (dlhodobý rast bez penalizácie, nehnať sa za dierami v algoritmoch, budovať značku, atď.), alebo či robíš SEO pre svoje affiliate weby (MFA, spam, diery v algoritmoch, kvôli penalizácii stále nové weby, atď.).
Obrázok užívateľa
tybi

Späť na Optimalizácia pre vyhľadávače

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia