Prepad v Google

Prepad v Google

Poslaťod filip glasa v Štv, 09. Júl 2009, 19:24

Ahoj,

v decembri minulého roku som spustil na OScommerci malý eshop. So SEOm som sa príliš nebabral, len niečo málo som poladil. Výsledky boli priemerné, ale v tej konkurencii som ani veľa nečakal (knihy).

ide o web http://www.polica.sk

Asi mesiac google takmer vôbec nevyhľadáva pri zadaní KW (názov knihy) môj eshop. Buď to tam nie som vôbec, alebo na úplne zadných pozíciách.
Pritom na niektoré tituly som bol trebars v prvej trojke.

Nekupujem žiadne odkazy ani podobné linkbuilding techniky. Keby to bol BAN, tak netuším za čo.

Skôr si myslím, že by to mohlo súvisieť so zmenami čo som robil na shope. Môj OScommerce mal rôzne neduhy, ktoré som sa snažil odstrániť:

1. URL sa zobrazovali s tými sessionami (to smiešne čísielko v URL). Google tak namiesto poriadnej adresy odkazoval na túto "pokazenú". Ale v podstate funkčnú adresu.
Ja som tie čísielka odstránil, ale možno to ublížilo výhľadávaniu, keďže google to už mal zaindexované s nimi.

2. Ako TITLE je zadaný názov knihy + autor. Tento TITLE bol v shope duplicitný kvôli tomu, že sa rovnako volal aj pop-up okno obrázka. Teda niekedy google zaindexocval nie popis produktu, ale vyskakovacie okno. Tie vyskakovacie okná som tiež upravil. Ale na druhú stranu už nemal google na čo odkazovať, keď mal toto zaindexované.

Viac nejakých zásadných vecí si nepamätám.

V google webmasters tools som nenašiel žiadne chyby tak neviem čo s tým.

Ono tie návštevnosti aj tržby klesli dosť razantne ( 2500 EUR vs. 500 - 700 EUR). Pritom na začiatku som mal podiel návštev z google vysoký. Po "oprave" je teraz minimálny a fungujem skôr na odkazoch z webov (prevažne vlastných).

Díky z každý názor alebo radu.
filip glasa

PageRank is SEOchat’s view of the importance of this member (2/10)

Re: Prepad v Google

Poslaťod Dmagician v Štv, 09. Júl 2009, 22:29

nie si príliš netrpezlivý?. návštevnosť a tržby meriaš od decembra, neprešiel ešte ani rok.. začala kríza (hlavne v hlavách nakupujúcich ;-) návštevnosť počas sezóny kolíše.. napr. v lete predaj odbornej literatúry podľa mňa klesá a stúpne na zač. školského roka. menil si niečo vo vzhľade stránky? , (máš analytics) pozeral si sa na bounce rate? aký je pokles tržieb v pomere ku poklesu návštevnosti? zodpovedá to?

---

a ešte možnostiam prečo nemáš dobré pozície. texty sú originál alebo je tá databáza naimportovaná z nejakého affilu...

---

z hľadiska konverzie odporúčam pridať možnosť kúpiť knihu (vložiť do košíka) už z prehľadov (tj už aj z úvodnej stránky) celkovo existuje kopec ďaľších možností ako (sa pokúsiť) zlepšiť konverziu, ale s nutnosťou meniť funkčnosť zvoleného shop "cms"...
Dmagician

Poslaťod filip glasa v Pia, 10. Júl 2009, 07:29

díky za rady - tieto veci sú mi jasné.

Mne ide skôr o to, že povedzme apríl-máj som mal X prístupov z google na určité knihy. Dnes mi návštevnosť z google spadla z X na 20-30%. A tie knihy, ktoré boli vtedy na prvých miestach sú úplne vzadu, alebo v google nie sú vôbec.

Čiže mi je jasné, že sa tam dá kopec vecí vylepšiť - na tom aj pracujem. Ale hľadám príčinu prečo som mal s neupraveným a nanič shopom kopec návštev z google pri hľadaní kníh a dnes po "vylepšeniach" nemám takmer žiadne.

Čo sa týka obsahu - nie je to žiadny import. Všetky položky sú ručne vyplnené - aj keď často z webu výrobcu, ale niekedy som si dal tú námahu a popis prepísal.

Čo je však zvláštne, že ani knihy, kde nemám konkurenciu (mám ich zjednodušene povedané iba ja) google už nevyhľadá.
filip glasa

Poslaťod filip glasa v Pia, 10. Júl 2009, 07:31

ešte pripájam graf z GA
Prílohy
GA.jpg
GA - graf vyhľadávačov
GA.jpg (57.83 KB) Zobrazené 1113 krát
filip glasa

Poslaťod Dmagician v Pia, 10. Júl 2009, 08:44

fuha tak to je vyrazny prepad. akym sposobom si odstranil tie sessionid z url? (mal si to spravit tak ze ak z google pride na stare url so session id, tak sa presmeruje pomocou 301 redirect) nevznikli ti duplicity (teda netusim preco by mali vadit, to ti skor povie tybi, ale napada ma ze tam niekde by mohol byt problem s poklesom "dovery" ? Je mozne ze za par mesiacov to google utrasie a zacne ta znova davat vyssie.

Title na produktoch by si mal podla mna poprehadzovat opacne (najrpv nazov produktu (kategorie a podobne) a potom nazov tvojho webu.

Na nejak dalsie uvahy uz by som musel pozriet na to hlbsie. Podla mna by si mal skusit poprosit Tybiho o par hodin seo analyzy a normalne mu to zaplatit. Oplati sa ti investovat peniaze ak sa vratis aspon na povodne hodnoty. Co sa tyka zvysovania konverzie tam by som ti zas mohol poradit ja, ale zadarmo sa mi v tom sturat nechce.
Dmagician

Poslaťod tybi v Pia, 10. Júl 2009, 10:25

Zaujímavé, že hľadáš zadarmo odpoveď ako získať 1800-2000 EUR mesačne. ;)

1. Session IDs... ako písal Dmagician, pravdepodobne chýba presmerovanie 301, našiel som niekoľko URL so session IDs, ktoré ma nepresmerovali.
2. Title by som dal tiež tak ako Dmagician navrhuje.
3. Tvoj web má vážne problémy s duplicitami a pomaly už aj s určením jazyka (700 stránok z 2000 je podľa Googlu v češtine): http://www.google.cz/search?hl=cs&q=sit ... lr=lang_cs
Najprv si prečítajte SEO návod od SEOchat.sk
A sledujte SEOchat.sk na Facebooku!
Obrázok užívateľa
tybi

PageRank is SEOchat’s view of the importance of this member (10/10)

Poslaťod Dmagician v Pia, 10. Júl 2009, 10:41

tybi Napísal:Zaujímavé, že hľadáš zadarmo odpoveď ako získať 1800-2000 EUR mesačne. ;)

Aspoň je úprimný a konkrétny. To oceňujem. Síce tým môže inšpirovať zopár špekulantov k pokusu robiť niečo podobné, ale na druhej strane aspoň má človek záujem sa jeho problémom zaoberať ked vidí že sa to pýta človek čo vie čo robí a snaží sa to robiť poctivo. Tiež si myslím, že zo z toho obratu má minimálnu maržu (kedže predáva knihy so zľabou taktika a'la martinus?) a odhadujem, že jeho čistý zisk pohybuje maximálne do 15 tisic (aj to mám pocit že som veľký optimista), ale môžem sa aj mýliť ;-)
Dmagician

Poslaťod filip glasa v Pia, 10. Júl 2009, 10:51

Zaujímavé, že hľadáš zadarmo odpoveď ako získať 1800-2000 EUR mesačne.

sorry za podpichnutie, ale malá lekcia z maloobchodu:

1. je nezískam 1800-2000 EUR mesačne - to je tržba
2. tržba nerovná sa zisk - kľudne z tej tržby môže vznikať pekná strata.
3. hrubá marža bude niekde okolo 15% z tržby čo po odpočítaní nákladov je stále mínus.

Vďaka za rady ohľadom SEO, ale keď nič nepredávate, tak veci ako tržby, zisk, a podobne moc nekomentujte ;)

Session IDs - ja som si neni istý či ten pokles je spôsobený týmyto, ale zdá sa mi to najpravdepodobnejšie. Veď prinajhoršom ešte nejakú dobu počkám kým to google preindexuje a ďalej sa uvidí. Neviem ako by som to mal presmerovať, keď tie adresy všetky ani nepoznám. Zatiaľ môžem ladiť ostatné veci.
Najviac ma štve, že keby som s tým eshop nepohol, tak ako bol postavený na začiatku, tak by som na to bol lepšie ako po "opravách".
Naposledy upravil filip glasa dňa Pia, 10. Júl 2009, 11:07, celkovo upravené 1
filip glasa

Poslaťod tybi v Pia, 10. Júl 2009, 10:55

Dmagician Napísal:
tybi Napísal:Zaujímavé, že hľadáš zadarmo odpoveď ako získať 1800-2000 EUR mesačne. ;)

Aspoň je úprimný a konkrétny. To oceňujem. Síce tým môže inšpirovať zopár špekulantov k pokusu robiť niečo podobné, ale na druhej strane aspoň má človek záujem sa jeho problémom zaoberať ked vidí že sa to pýta človek čo vie čo robí a snaží sa to robiť poctivo. Tiež si myslím, že zo z toho obratu má minimálnu maržu (kedže predáva knihy so zľabou taktika a'la martinus?) a odhadujem, že jeho čistý zisk pohybuje maximálne do 15 tisic (aj to mám pocit že som veľký optimista), ale môžem sa aj mýliť ;-)

Nemyslel som to nijak v zlom, preto ten smiley na koniec. Zaujímavé je to pre mňa z toho pohľadu, že ak by som mesačne strácal 1800-2000 EUR, nesnažil by som v tom sám tápať a skúšať, ihneď by som najal niekoho, kto by to za mňa spravil.

Každopádne, teraz už naozaj dúfam, že sa to vyrieši tu na fóre zadarmo.

K téme... Filip, keď opravíš spomínané chyby, vráť sa sem a napíš, ako sa to vyvíja.
Obrázok užívateľa
tybi

Poslaťod tybi v Pia, 10. Júl 2009, 11:01

filip glasa Napísal:sorry za podpichnutie, ale malá lekcia z maloobchodu:

1. je nezískam 1800-2000 EUR mesačne - to je tržba
2. tržba nerovná sa zisk - kľudne z tej tržby môže vznikať pekná strata.
3. hrubá marža bude niekde okolo 15% z tržby čo po odpočítaní nákladov je stále mínus.

Vďaka za rady ohľadom SEO, ale keď nič nepredávate, tak veci ako tržby, zisk, a podobne moc nekomentujte ;)

Som vyštudovaný ekonóm, týmto pojmom rozumiem a jediné, čo sa stalo, je, že som namiesto čítania tvoj príspevok len skenoval. Ospravedlňujem sa.
Obrázok užívateľa
tybi

Poslaťod filip glasa v Pia, 10. Júl 2009, 11:13

v pohode, nemám s tým nejaký veľký problém. Mne sa za SEo analýzu a opravy nechce platiť, lebo vôbec neviem, či si do budúcnosti ten OScommerce nechám. Je dosť zlý aj v iných ohľadoch a ak sa si časom zarobím na nejaké profi riešenie, tak na neho v budúcnosti radšej prejdem.

1. Session IDs... ako písal Dmagician, pravdepodobne chýba presmerovanie 301, našiel som niekoľko URL so session IDs, ktoré ma nepresmerovali.

To si mám vyhľadať každú tu adresu osobitne a presmerovať?

2. Title by som dal tiež tak ako Dmagician navrhuje.

V produktoch mám len názov knihy a autora - to je pre mňa najdôležitejšie, lebo ľudia hľadajú tväčša konkrétne knihy. Ale prerobím aj tie podkategórie.

3. Tvoj web má vážne problémy s duplicitami a pomaly už aj s určením jazyka (700 stránok z 2000 je podľa Googlu v češtine).

No popisy v češtine majú všetky knižné eshopy. Takmer nikto popisy českých kníh neprekladá. Tie duplicity vznikajú kde? Iba tým Session ID?
filip glasa

Poslaťod Dmagician v Pia, 10. Júl 2009, 11:17

"To si mám vyhľadať každú tu adresu osobitne a presmerovať? "

- to musi zvladnut program.. odreze sessionid z url a redirectne ..

"V produktoch mám len názov knihy a autora - to je pre mňa najdôležitejšie, lebo ľudia hľadajú tväčša konkrétne knihy. Ale prerobím aj tie podkategórie."

- kvalitne popisy knih, pripadne uryvky, recenzie, komentare inych ludi - kazdy originalny a jedinecny obsah co tam mas naviac ti moze zabezpecit podstatne lepsiu navstevnost

"No popisy v češtine majú všetky knižné eshopy. Takmer nikto popisy českých kníh neprekladá."

- preloz to, len tak zo srandy.. nikdy nevies co to spravi a kolko ludi takto hlada tie knihy. ;-)
Dmagician

Poslaťod tybi v Pia, 10. Júl 2009, 11:33

filip glasa Napísal:No popisy v češtine majú všetky knižné eshopy. Takmer nikto popisy českých kníh neprekladá.

Dosť odzbrojujúce... :) Mal som pocit, že v podnikaní ide o to, byť lepší ako konkurencia a nie opičiť sa po jej chybách. Originálne texty na stránkach produktov je úplne iný level, aj vďaka tomu, že to konkurencia nerobí. Ak jednu knihu predáva 10 eshopov a 9 má ten istý popis knihy, tak ty s originálnym popisom máš prakticky namiesto 9-ich len jedného konkurenta vo výsledkoch hľadania.

filip glasa Napísal:Tie duplicity vznikajú kde? Iba tým Session ID?

Tie duplicity vznikajú tam, že berieš popisy produktov od niekoho iného.
Obrázok užívateľa
tybi

Poslaťod filip glasa v Sob, 11. Júl 2009, 06:29

Ok - tie rovnaké popisy nie sú ideálne. Ale aj tak som mal s nimi návštevnosť s ktorou som bol spokojný. Len pre info v knihách je asi tak 100 000 živých produktov naraz. Tie sa k tomu neustále menia (vypadávajú vypredané a pribúdajú novinky). Malý eshop nemá pri tomto množstve šancu robiť originálne popisy tak, aby to bolo rentabilné (stojí to čas, alebo peniaze).

Mimo to mal som kopec kníh s ktorými som bol na prvých miestach (buď to tie knihy nikto nemal, ale som tam mal originálny popis).

Ja tam mám momentálne asi tak 1000 kníh. To nie je až tak veľa, ale keby som všetky chcel zrazu zoriginálniť, tak ma to bude stáť toľko času a peňazí, že neviem či sa mi to tou pridanou návštevnosťou vráti.
Pritom neriešim to, že mi na web nechodí a nechodil nikto. A tak ako to je mi tam ľudia chodili a nakupovali.

Celá tá téma o duplicite obsahu je o tom, či to vynaložené úsilie dosiahne aspoň taký nárast návštevnosti a tržieb, aby sa investícia do originálnych popiskov vôbec vrátila (časová, alebo peňažná).

Čo sa týka toho pridať vždy aj nejaký unikátny text, tak to tam mám všade kde sa dalo. Pridával som vlastné komenty, alebo obsahy a podobne.

No skúsim zatiaľ počkať čo google urobí ďalej (tých Session ID adries už nemá veľa indexovaných). Poladím Title a pokúsim sa niečo robiť aj z tým obsahom.
filip glasa

Poslaťod shaggy v Sob, 11. Júl 2009, 10:38

Na druhej strane musím poznamenať, že hlavne v prípade odborných kníh hľadajú Slováci český názov (ak teda kniha nevyšla v slovenskom preklade). Ale aj tak by som sa prikláňal k preloženiu tých názvov + by som tam nechal aj názov, pod ktorým vyšla tá kniha (ak je v češtine, tak český, ak napr. v angličtine, tak anglický). Máš tam aj slovenské knihy, čiže tie názvy, ktoré by si musel prekladať netvoria celý sortiment.

Príklad zo skutočného života - keď som hľadal knihu Bohatý otec, chudobný otec, tak mi vždy ako prvý prišiel na rozum český názov. Ale hľadal som obidva. A keby som v tvojom obchode hľadal slovenský názov, nájdem iba túto knihu:
http://www.polica.sk/bohat-otec-chudobn-otec.html
a pritom možno chcem pre svojho kamaráta z ČR kúpiť túto:
http://www.polica.sk/bohat-t-ta-chud-t-ta.html

A ešte jedna pripomienka k názvom, snaž sa urobiť si v tom systém a písať ich jednotne, konkrétny príklad:
http://www.polica.sk/podvojne-uctovnict ... telov.html
"Podvojné účtovníctvo podnikateľov"
vs.
http://www.polica.sk/obchodn-spolo-nos- ... zen-m.html
"OBCHODNÁ SPOLOČNOSŤ S RUČENÍM OBMEDZENÝM"
Jedno máš napísané prirodzene (veľké písmená na začiatku vety, druhé je prevzaté z knihy).
Keďže som profesionálne deformovaný (som vyštudovaný knihovník), tak ti poradím, aby si otvoril knihu a vpredu alebo vzadu máš uvedený presný názov - odtiaľ by si to mal preberať. Je mi jasné, že nemáš všetky knihy skladom, ale niektoré ti prejdú rukami. Alebo stačí použiť zdravý sedliacky rozum a napísať ten názov tak, aby vyzeral dobre :)

+ nepáčia sa mi URL adresy, resp. spôsob odstraňovania diakritiky, ale s tým už asi nič neurobíš (keďže je to osCommerce).
Obrázok užívateľa
shaggy

PageRank is SEOchat’s view of the importance of this member (7/10)

Poslaťod tybi v Sob, 11. Júl 2009, 10:45

filip glasa Napísal:Celá tá téma o duplicite obsahu je o tom, či to vynaložené úsilie dosiahne aspoň taký nárast návštevnosti a tržieb, aby sa investícia do originálnych popiskov vôbec vrátila (časová, alebo peňažná).

ROI je dôležité pri každej zmene, nie len pri duplicitách.
Obrázok užívateľa
tybi

Poslaťod filip glasa v Sob, 11. Júl 2009, 21:22

Vďaka chalani

po čase dám vedieť ako to dopadlo.
filip glasa

Poslaťod filip glasa v Pia, 17. Júl 2009, 13:31

ešte by som sa chcel opýtať, či náhodou neviete, prečo mi google vo výsledkoch vyhľadávania neodkazuje na knihu, ale iba na stránku (kategóriu) kde sa kniha nachádza. Pritom titulok Title je správne vyplnnený a skôr by som čakal, že výsledok vyhodí priamo tú knihu:
http://www.google.sk/search?hl=sk&rlz=1 ... %3Dlang_sk

http://www.google.sk/search?hl=sk&lr=la ... ka&spell=1

Toto bude asi dôvod, prečo mi prestali chodiť návštevy z google. Pred tým mi google odkazoval priamo na knihy, ale teraz vždy iba na stránku o úroveň vyššie. Teda na index, alebo kategóriu. Blbé je, že medzičasom sa kniha už na indexe trebars nenachádza.
filip glasa

Poslaťod Dmagician v Pia, 17. Júl 2009, 13:52

nemá este tú podstránku s knihou od hrehovcika zaindexovanu, (17.jul 2009)

roman
Dmagician

Poslaťod filip glasa v Pia, 17. Júl 2009, 16:33

no tak sú na tom takmer všetky hľadania a nie sú to zrovna nové stránky. Väčšinou tam trčia už nejaký ten mesiac. Tak teda počkám kým to zaindexuje.
Jedine že by som ešte vytvoril nejaký sitemap keď sa to niekde dá generovať aj pre viac ako 1000 stránok. Mne v oscommerci generovanie sitemap nefunguje.
filip glasa

Poslaťod tybi v Sob, 18. Júl 2009, 10:22

filip glasa Napísal:no tak sú na tom takmer všetky hľadania a nie sú to zrovna nové stránky. Väčšinou tam trčia už nejaký ten mesiac. Tak teda počkám kým to zaindexuje.
Jedine že by som ešte vytvoril nejaký sitemap keď sa to niekde dá generovať aj pre viac ako 1000 stránok. Mne v oscommerci generovanie sitemap nefunguje.

Roman má pravdu. Dodám ešte, že Google tú stránku zaindexovanú mal, keďže cache tam stále je: http://209.85.129.132/search?sourceid=n ... cenie.html

Myslím, že jednoducho už nestačil tvoj trustrank na to, aby Google indexoval tvoje duplicitné stránky. Jednoducho ich vypustil z indexu. O riešeniach sme sa už bavili ;)
Obrázok užívateľa
tybi

Poslaťod filip glasa v Sob, 18. Júl 2009, 10:57

nechápem tie duplcitné stránky. Myslíš duplicity v rámci celého internetu, teda že je tam rovnaký obsah ako na iných kníhkupectvách? Ak áno, tak prečo neindexoval napríklad tie stránky s textom, ktorý inde na internete nie je. Je tam niekoľko kníh, ktoré som do určitej doby mal iba ja a text, ktorý som tiež mal iba ja. Ale google ich neidexoval. Resp. mal ich zaindexované v minulosti.

Ale tým myslíš duplicitu TITLE na rôznych mojich podstránkach? To tam mám, ale netýka sa to samotných kníh, ale skôr stránok typu: druhá stránka v novinkách a podobne.

Dám vedieť o pár dní ako to dopadlo po vytvorení sitemap a pridaní cez webmasters tools.
filip glasa

Poslaťod filip glasa v Sob, 18. Júl 2009, 14:09

práve som si skúšal vygenerovať sitemap a zistil som, že mi to vypisuje neuveriteľné množstvo stránok. Generátor som zastavil pri čísle cca 3000 stránok pričom mi písal, že skončí asi tak pri 10 násobku. A obe čísla sa stále zvyšovali.

Pritom tam mám možno 1000 produktov a pár podstránok k tomu (viditeľných pre mňa). Pri generovaní tej sitemapy sa však objavovalo X variácií na jeden produkt s tým, že URL obsahovala tie session ID a podobné záležitosti.

Takže na mojich 1000 produktov mám v eshope možno niekoľkotisíc stránok s rovnakým obsahom, ale inou url. Tak toto by som ani ja neindexoval :-)

Len teraz neviem ako z toho von a ako tú štruktúru webu znormalizovať.

PS - pozerám, že podobné problémy sa vyskytujú aj na iných oscommercoch:
pad-pozicie-na-google-t377/
PS 2 - tu presne popisujú v čom má OScommerce problémy:
http://www.magic-seo-url.com/cz/oscommerce/ ak by to fakt fungovalo, tak ako dočasné riešenie to nie je drahé.
filip glasa

Poslaťod tybi v Sob, 18. Júl 2009, 14:34

filip glasa Napísal:nechápem tie duplcitné stránky. Myslíš duplicity v rámci celého internetu, teda že je tam rovnaký obsah ako na iných kníhkupectvách? Ak áno, tak prečo neindexoval napríklad tie stránky s textom, ktorý inde na internete nie je. Je tam niekoľko kníh, ktoré som do určitej doby mal iba ja a text, ktorý som tiež mal iba ja. Ale google ich neidexoval. Resp. mal ich zaindexované v minulosti.

Áno, myslel som duplicity v porovnaní s ostatnými obchodmi.

filip glasa Napísal:Pritom tam mám možno 1000 produktov a pár podstránok k tomu (viditeľných pre mňa). Pri generovaní tej sitemapy sa však objavovalo X variácií na jeden produkt s tým, že URL obsahovala tie session ID a podobné záležitosti.

Takže na mojich 1000 produktov mám v eshope možno niekoľkotisíc stránok s rovnakým obsahom, ale inou url. Tak toto by som ani ja neindexoval :-)

Len teraz neviem ako z toho von a ako tú štruktúru webu znormalizovať.

Písali sme ti to v predošlých príspevkoch!

Sitemap.xml nie je dostatočným riešením http://blog.seochat.sk/2008-11-18/sitemap-xml-myty/ , presmerovanie 301 ním je. Z môjho pohľadu bolo povedané všetko, točíme sa dokola na tom, že nechceš riešiť duplicity, pretože náklady sú pre teba veľmi vysoké. Nie je dôvod, aby tvoj web (v Googli) existoval, ak neprináša nič nové.
Obrázok užívateľa
tybi

Poslaťod filip glasa v Sob, 18. Júl 2009, 15:00

Nie je dôvod, aby tvoj web (v Googli) existoval, ak neprináša nič nové.

sorry, ale toto je totálna kravina. To by v google neexistovali inak duplcitné eshopy typu taham-data-od-dodavatela-automaticky-a-nic-nerobim.sk

Nebudem 300x opakovať, že tam mám pomerne veľa unikátnych kníh aj popisov (teda zatiaľ - o pár dní ma konkurencia môže dobehnúť), ktoré mi google neindexuje, ale v minulosti boli na prvých miestach.
Problém mám s tou internou duplicitou v rámci webu. Rady typu :presmerovanie 301 mi moc nepomôžu. Asi si nebudem tých 30 000 stránok ručne vyhľadávať a presmerovávať na podstatných 1000.

Ale to už je vec oscommerce a nie SEO odborníkov.
filip glasa

Ďalší

Späť na Optimalizácia pre vyhľadávače

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia